harrington grove, nsw

This residence is located within the highly sought after Michelia Precinct of Harrington Grove, NSW. The subject site is located at the entry to the estate and boasts magnificent views of an aged homestead to the front of the site.

The project brief involved a triple garage, however the garage was not to dominate the front façade of the dwelling. As a result the entry door has been located to the side of the dwelling, with a stone feature wall extending the full height of the dwelling wrapping from the external wall into the entry to the dwelling. Relocating the entry door to the side of the dwelling provided more width to the dominant feature of the façade, being the cantilevered Alucobond balcony with frameless glass balustrade, which also reduced the emphasis on the triple garage. The balcony is accessed from the master suite and encapsulates views of the aged homestead. Minimal steel posts to the balcony provide adequate structural support reducing costs but also providing a 'floating' feel to the balcony. Elements of timer cladding and carefully placed timber screens soften the façade and provide adequate privacy. Frameless corner windows carefully located on angles provide views to the homestead from the master suite, guest room, sunken lounge and upper lounge.

Other features include an internal garden bed at the entry to the dwelling, a stepped home theatre to give a cinema feel, a sunken lounge at the entry, guest quarters with ensuite and walk in robe, butlers pantry with double bowl sink and wall oven, outdoor kitchen, huge first floor voids with a private bridge entry to master suite and a steel spine staircase with hardwood treads.

contemporary dwelling house

© 2018 SDC building design | ABN 92 887 381 693